Nowa Czytelnia - serwis literacki

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

recenzje

"Wy-kasz się w kuchni, czyli pyszne kasze" - red. Małgorzata Durnowska

* * * * *

Kasza jest składnikiem ze wszech miar uniwersalnym, ponieważ nadaje się do przyrządzania różnego rodzaju potraw - od zup i sałatek zaczynając, na daniach mięsnych i deserach kończąc. Pod względem wartości odżywczych kasze przewyższają ryż, ziemniaki i makaron, toteż niewątpliwie warto się nimi poważniej zainteresować i wprowadzić do swojej diety. "Wy-kasz się w kuchni, czyli pyszne kasze" to kulinarny poradnik, który winien znaleźć się w biblioteczce każdego pasjonata gotowania, zainteresowanego tematyką zdrowego żywienia.

Więcej…
 

"Niezawodne przepisy na każde przyjęcie" - Vincent Amiel

* * * *

Vincent Amiel, autor książki kulinarnej "Niezawodne przepisy na każde przyjęcie" twierdzi, że sekret dobrego gotowania tkwi w odpowiednim łączeniu smaków oraz doborze składników. Nawet osoba o umiarkowanym talencie, która nie jest za bardzo doświadczona w pracach kuchennych, może stworzyć wyśmienite danie, jeśli będzie wybierać świeże produkty oraz nauczy się sensownie używać przypraw. Warto jednak pamiętać, że jak w każdej innej dziedzinie, tak i tutaj, żeby dojść do mistrzostwa, należy podjąć minimum kilkaset prób, niejednokrotnie całkowicie nieudanych. Ponadto obowiązkowo trzeba przypalić parę garnków i stłuc przynajmniej kilka talerzy, ale to akurat jest wliczone w koszty, wszak nie ma finalnego zwycięstwa bez trudu i ofiar. Najważniejsze jest odkrycie w sobie prawdziwej pasji oraz maksymalne zaangażowanie, a jeśli do tego dojdzie jeszcze umiejętność wyciągania wniosków z popełnianych błędów, to wtedy osiągnięcie kulinarnego mistrzostwa stanie się już tylko kwestią czasu.

Więcej…
 

"Pozytywna psychologia porażki" - Paweł Fortuna

* * * * *

Czy porażkę można zaliczyć do współczesnych tematów tabu? Poniekąd tak to właśnie można ująć. Znany amerykański socjolog Richard Sennett twierdzi, że wśród obywateli Stanów Zjednoczonych nie zwykło się mówić o porażce - najlepiej widać to na przykładzie literatury popularnej, gdzie znaleźć można mnóstwo przepisów na sukces, natomiast niewiele uwagi poświęca się klęskom i niepowodzeniom. Na gruncie polskim sytuacja wygląda całkiem podobnie. Kulturoznawca, filozof i etyk Bartosz Jastrzębski, zauważa, że porażka nie jest może tematem zakazanym, ale z pewnością niemile widzianym, nienadającym się do konwersacji. Rozmowę o niej porównuje do rozmów o wizycie w toalecie, które należałoby określić co najmniej sporym nietaktem. Paweł Fortuna, autor książki "Pozytywna psychologia porażki. Jak z cytryn zrobić lemoniadę" zastanawia się, dlaczego w publikacjach psychologicznych tak mało miejsca poświęca się doświadczaniu niepowodzeń, a czasami nawet jawnie ich unika? Pytanie jest jak najbardziej zasadne, biorąc pod uwagę fakt, że porażki w różnych dziedzinach życia nie są zdarzeniami ani rzadszymi, ani mniej ważnymi, niż sukcesy.

Więcej…
 

"Projekt: związek" - Kinga Korska

* * * * *

W dzisiejszym świecie stałość w uczuciach jest spotykana coraz rzadziej. Społeczny konsumpcjonizm objął wszystkie dziedziny życia. Zamiast zreperować popsutą rzecz, niejednokrotnie kupuje się nową (czasem jest to uzasadnione, ale przecież nie zawsze). Podobna tendencja dotyczy również sfery relacji - co roku rozwiązuje się kilkadziesiąt tysięcy małżeństw, a gdyby doliczyć do tego rozpad związków nieformalnych, co trudno jest choćby w przybliżeniu oszacować, statystyki byłyby z pewnością szokujące. Smutne jest to, że ludzie wolą się rozstać, zamiast walczyć o związek. Być może nie do końca zdają sobie sprawę z faktu, że w kolejnej bliskiej relacji, którą stworzą, pojawią się też problemy, a partner niekoniecznie będzie lepiej dopasowany na tych kilku najważniejszych, podstawowych płaszczyznach. Po jakimś czasie może się okazać, że sytuacja się powtarza, albo jest nawet gorzej, niż było. Dlatego nie zawsze warto przekreślać długoletniego związku - wydaje się, że o wiele lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie wszelkich dostępnych środków, żeby go uratować. I tutaj będzie niezwykle pomocna książka Kingi Korskiej. "Projekt: związek" to oryginalna, nietypowa publikacja, bowiem jest to psychologiczny... komiks. Bohaterkami są matka i córka. Ta druga przychodzi z płaczem do swojej rodzicielki, skarżąc się na problemy w związku. Ta pierwsza to kobieta życiowo doświadczona, ze spokojem więc tłumaczy córce zawiłości w relacjach damsko-męskich, podając gotowe rozwiązania, w jaki sposób pokonywać pojawiające się trudności, by móc cieszyć się cudownym uczuciem miłości.

Więcej…
 

"Hamburger. Smakowite przepisy na najbardziej lubiane danie na świecie" - Alberto Citterio

* * * * *

Hamburger to - obok pizzy - prawdopodobnie najbardziej znane na całym świecie danie z grupy fast food. Wydawać by się mogło, że został wymyślony w Stanach Zjednoczonych, prawda jest jednak nieco inna. To emigranci z Niemiec, którzy przybywali pod koniec XIXw. do Ameryki statkami kompanii Hamburg Line, przywieźli ten przysmak ze sobą. Na czas długiej podróży był to bardzo praktyczny, szybki w przygotowaniu posiłek: pulpety z mrożonego mięsa pieczono na grillu i wkładano między dwie kromki chleba. Również po osiedleniu się na nowej ziemi często sięgano po kanapki z mielonym kotletem, choćby z uwagi na fakt, że przybyszów nie stać było na mięso o wysokiej jakości. Dziś, po ponad stu latach, sytuacja jest całkiem podobna - ciężko jest kupić dobrego burgera, do większości bowiem trafia najtańsze, pośledniego gatunku mięso, którego smak jest poprawiany ulepszaczami. Jedynym sposobem na zjedzenie wartościowego hamburgera jest jego samodzielne przygotowanie w domu. Alberto Citterio, autor publikacji "Hamburger. Smakowite przepisy na najbardziej lubiane danie na świecie" przekonuje, że nie jest to szczególnie trudne zadanie i przedstawia ponad osiemdziesiąt receptur na ten kulinarny, niemiecki wynalazek.

Więcej…
 

"Superfoods. Źródło energii prosto z natury" - Susanna Bingemer

* * * *

W wielu krajach zdrowe odżywianie zyskuje z każdym rokiem kolejnych zwolenników, również w Polsce ta tendencja jest zauważalna. Coraz częściej bowiem ludzie zwracają uwagę na to co kupują i spożywają - w miarę możliwości finansowych wybierają produkty dobrej jakości, rezygnują natomiast z wysokokalorycznego jedzenia, ograniczają wyroby mięsne, wprowadzając do diety więcej różnego rodzaju kasz, warzyw i owoców. Jednym słowem wzrasta świadomość społeczna w zakresie żywienia. "Superfoods. Źródło energii prosto z natury" Susanny Bingemer i Hansa Gerlacha to tytuł, który powinien zainteresować szerokie grono czytelników. Autorzy zachęcają do włączania superżywności do swojej codziennej diety - zarówno produktów egzotycznych (np. jagody acai, nasiona chia), jak i rodzimych (m.in. siemię lniane, zielone warzywa, dzikie zioła). Przepisy zamieszczone w książce udowodnią, że superżywność nie tylko pozytywnie wpływa na zdrowie, ale również nieźle smakuje.

Więcej…
 

"Co, jak i dlaczego. 700 odpowiedzi na trudne pytania" - praca zbiorowa

* * * * *

Dzieci, będące owocem miłości, są cudownym darem, sprawiającym rodzicom sporo radości. Nie wolno jednak zapominać, że opieka nad nimi od momentu narodzin aż do osiągnięcia pełnoletności (a czasem i dłużej) to ciężka praca, wymagająca wytrwałości i ogromnych pokładów cierpliwości. Najpierw kolki, ząbkowanie i tym podobne tematy (co równa się nieprzespanym nocom, zazwyczaj liczonym w setkach), potem raczkowanie, a za parę miesięcy ciągłe bieganie i chwytanie za wszystko, co da się chwycić - generuje to konieczność zachowania przez rodzica nieustannej koncentracji, żeby potomek przypadkiem nie zrobił sobie krzywdy np. spadając ze schodów albo nieumiejętnie bawiąc się ostrym narzędziem. Później życie rodzica wcale nie wygląda lepiej: okres odpowiadania na tysiące pytań, by wreszcie zająć się rozwiązywaniem problemów wychowawczych związanych ze zbuntowanym nastolatkiem. Krótko mówiąc - nieprzerwana harówka. Wydawnictwo JEDNOŚĆ przychodzi z pomocą zmęczonym rodzicom, proponując publikację pt. "Co, jak i dlaczego? 700 odpowiedzi na trudne pytania", która bardzo przyda się w przedostatnim z wymienionych etapów wychowania.

Więcej…
 

"Lekcje szczęścia i długowieczności" - pod red. Ashoka Chopry

* * * *

Czym jest szczęście? Słyszymy to słowo bardzo często, praktycznie już od momentu urodzenia. Co oznacza mieć szczęście, być szczęśliwym, czuć się szczęśliwym? Czy potrafimy zdefiniować te określenia? Na różnych etapach życia nieco inaczej to wygląda - dziecko będzie czuło się szczęśliwe, gdy otrzyma nową grę na Playstation albo jakiegoś bajeranckiego smartfona, dla dorosłego człowieka szczęście będzie wiązać się prawdopodobnie ze zdrowiem własnym oraz najbliższych, satysfakcjonującą pracą i - nie ma co ukrywać - dużymi pieniędzmi, które pozwoliłyby cieszyć się wygodnym życiem. Czy jednak bogactwo rzeczywiście sprawia, że człowiek może poczuć się w pełni szczęśliwy? Pewnie na parę chwil tak to działa, ale w powiedzeniu "pieniądze szczęścia nie dają" jest chyba jednak sporo prawdy. Spójrzmy jak wiele jest osób, które mimo tego, że mogą sobie pozwolić na wszelkie dobra materialne, nie czują się szczęśliwe. Najlepiej widać to w świecie celebrytów - choć pławią się w luksusach, to niejednokrotnie zmagają się z mentalną samotnością, co parę lat zmieniając życiowych partnerów, bo wielka miłość się 'wypaliła'. Nieustannie za czymś gonią, szukają, próbują, nie potrafią uporać się ze swoimi emocjami. Kto wie, być może gdyby sięgnęli po publikację pt. "Lekcje szczęścia i długowieczności", znaleźliby odpowiedzi na niektóre pytania, które od wieków nurtują ludzkość? Na książkę pod redakcją Ashoka Chopry składają się teksty dziesięciu wyjątkowych myślicieli, którzy opowiadają o źródłach dobrego życia.

Więcej…
 


Strona 1 z 64

wyszukiwarka

najnowsze recenzje

red. Małgorzata Durnowska

Wy-kasz się w kuchni...

- - - - -

Paweł Fortuna

Pozytywna psychologia porażki

- - - - -

Vincent Amiel

Niezawodne przepisy na każde...

oceny książek

* kiepska

** bardzo przeciętna

*** przeciętna książka

**** dobra książka

***** bardzo dobra

wywiady i reportaże

"Moje pisanie powoli zmienia się w regularną pracę" - Katarzyna Berenika Miszczuk

X X X X X

"Fascynuje mnie polski Lwów, którego już nie ma" - rozmowa z Pawłem Jaszczukiem

X X X X X

"Powołałam do życia bohaterkę, której jeszcze świat nie widział'"- wywiad z Ewą Zdunek

patronujemy

Bieg do gwiazd

Dominika Smoleń

^^^^^

Czas w dom zaklęty

Katarzyna Enerlich

^^^^^

Tajny agent

Joseph Conrad

^^^^^

Mąż zastępczy

Joanna M.Chmielewska

^^^^^

Córka Ewy

Honore de Balzac

^^^^^

Villette

Charlotte Bronte


INFORMACJA

Ta strona wykorzystuje pliki cookies
w celach statystycznych oraz w celu
dostosowania serwisu do indywidualnych
potrzeb osób odwiedzających. Zmiany ustawień
dotyczących plików cookie można dokonać
w dowolnej chwili modyfikując ustawienia
przeglądarki. Korzystanie z naszej strony
bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,
że będą one zapisane w pamięci urządzenia.